Wat doen we met de reiskosten?

Nu de meeste mensen zo’n 5 weken vanuit huis werken rijst bij veel werkgevers de vraag: wat doen we met de reiskosten? Terecht, want het is inderdaad een onderwerp om even bij stil te staan. Dat leggen we graag uit!

Allereerst is er een verschil tussen het soort reiskosten. Gereden kilometers vs. een vaste reiskostenvergoeding. Wanneer je de reiskostenvergoeding verstrekt op basis van gereden kilometers is er niets aan de hand. Ontvangen jouw medewerkers echter een vaste reiskostenvergoeding, let dan even op.

Op basis van het handboek loonheffing (artikel 21.1.2) zijn er twee mogelijke situaties die 

  1. Je mag de reiskostenvergoeding niet belastingvrij vergoeden wanneer iemand langer dan 6 aaneengesloten weken niet naar kantoor reist.
  2. Of in het geval dat langdurige afwezigheid verwacht wordt, mag je de huidige en volgende kalendermaand doorbetalen. Als je dit doet mag je de reiskostenvergoeding in de eerste maand dat iemand wel weer gaat werken niet belastingvrij vergoeden.  

Toch is er een kleine ‘maar’ in dit verhaal. Het besluit waarop deze regeling is gebaseerd, heeft geen rekening gehouden met de huidige uitzonderlijke situatie. Om die reden buigt de belastingdienst zich as we speak over het onderwerp. Op een later moment zullen zij bepalen of deze regel ook in de huidige situatie geldt.  

Aangezien we eind april ruim aan deze tijd zitten, is het zeker aan te raden om alvast na te denken hoe je hiermee om wilt gaan. Mogelijk keuzes zijn:

  1. De reiskostenvergoeding aanwijzen als eindheffingsloon (toekennen aan de vrije ruimte van de wkr)
  2. Geen reiskostenvergoeding verstrekken
  3. De reiskostenvergoeding verstrekken en dit belasten
  4. Doorgaan zoals je het nu doet en de potentiële risico’s accepteren

Zodra er meer bekend wordt, laten we dat weten!

15/4 UPDATE
De belastingdienst heeft op 14 april het besluit uitgebracht dat de werkgever voor deze periode mag blijven uitgaan van de aangenomen feiten waar de vergoeding op is gebaseerd. Wie het volledige besluit wil lezen kan dat hier doen: http://ow.ly/MNUW50zewyi

vraag een demo aan