1200 diskettes in een antwoordenveloppe

De evolutie van de Tasper technologie in een notendop. We kunnen stellen dat we als softwarebedrijf heel veel ontwikkelingen de revue hebben zien passeren. Technologieën zijn in de afgelopen jaren in een razend tempo veranderd en dat geldt daarmee vanzelfsprekend ook voor de software die Tasper de afgelopen 20 jaar heeft ontwikkeld. Naast de technologie veranderde ook de wereld van de flexibele arbeidsvoorwaarden in snel tempo. Minder snel dan de technologische ontwikkeling, maar toch voldoende om invloed te hebben op de manier waarop we software maakten.

 “de eerste opdracht? Een mooie financiële vergoeding en twee flessen whiskey;  een kinderhand is snel gevuld nietwaar?”

Simulatie in excel 
Toen we in 1998 begonnen, bestond het internet nog maar net. E-mail was in opkomst, de eerste websites verschenen, maar webapplicaties waren er nog niet. Vrij snel na de start, scoorde Tasper haar eerste grote opdracht. Het ging om een it-bedrijf met zo’n 5000 medewerkers dat een cafetariasysteem had ingevoerd en nog niets had om dit met haar medewerkers te communiceren. “kun je binnen twee maanden iets maken?” Was de vraag. Als startende ondernemer met grote ambities was een volmondig “ja!” Natuurlijk het enige, juiste antwoord. En zo ontstond de eerste Tasper applicatie in excel op diskette (5000 stuks). Elke medewerker ontving zo’n diskette, maar feitelijk konden ze hier niet veel meer mee dan spelen met hun arbeidsvoorwaarden door keuzes te simuleren.

Bezorging op zondag 
Dat excel niet echt het platform was waarmee we de wereld zouden veroveren werd hierna snel duidelijk. Na kort beraad werd besloten om de applicatie in visual basic te bouwen en deze te voeden met de persoonlijke gegevens van de medewerkers. Het verspreiden van de applicatie ging via cd-rom, waarna deze kon worden geïnstalleerd op de eigen pc. In combinatie met de diskette met persoonlijke gegevens kon men aan de slag. Eenmaal ingevuld, werden de keuzes opgeslagen op de diskette en via de bijgeleverde antwoordenveloppe teruggestuurd naar de afdeling personeelszaken. Dit betekende wel dat bij onze eerste klant er voor deze oplossing 1200 diskettes gemaakt moesten worden en er vervolgens enkele honderden weer ingelezen moesten worden. Gevalletje ‘wachten tot het fout gaat’. En zo geschiedde; rodney bracht op zondag enkele dozen met diskettes naar de hr-manager, die op dat moment een verjaardagsfeestje aan het vieren was, zodat op maandag de pakketjes verstuurd konden worden. Prachtige anekdotes maar niet echt goed voor de stresslevels van alle betrokkenen.

“Pas toen de applicaties ook via internet toegankelijk werden, ontstond er echt een nieuwe wereld. De wereld zoals we die nu kennen.”

Fundament gelegd
Ondanks de gebreken vormde deze, in visual basic gebouwde, applicatie de basis voor de huidige werkwijze. Een applicatie die alle rekenregels bevat, gevoed door de persoonlijke gegevens van de medewerkers en gemanaged door een beheerapplicatie, is nog steeds de basis van alle software die we ontwikkelen. Maar waar we vroeger elke applicatie van de grond af opnieuw programmeerden en via een ingewikkeld proces moesten distribueren, heeft het internet ons speelveld volledig veranderd.

Welkom in de nieuwe wereld
De eerste applicatie op internet technologie was eigenlijk een intranetapplicatie. Deze werd geïnstalleerd in het intranet van de klant en gevoed via csv-bestanden. De keuzes leverden vervolgens een exportbestand in csv op. Door het inloggen via gebruikersnaam en wachtwoord was dit nog altijd een redelijk veilige manier van werken. Pas toen de applicaties ook via internet toegankelijk werden, ontstond er echt een nieuwe wereld. De wereld zoals we die nu kennen. van installatie bij de klant, gingen we over op het saas-model. De applicatie en de omgeving waarop het draait moet bestand zijn tegen hackers, scriptkiddies en andere bedreigingen van buitenaf. De gegevens moeten beschermd worden volgens de avg. Procedures voor distaster recovery, changes en back-ups moeten compliant zijn. Inloggen gaat via sso, waarbij tweeweg authenticatie de voorkeur heeft. En natuurlijk willen we de applicatie via elk device kunnen benaderen.

“We kunnen stellen dat we van ver zijn gekomen. Én dat we er alles aan gaan doen, om software te maken waar medewerkers gelukkig van worden.”

Toekomstmuziek
We kunnen wel stellen dat we van ver zijn gekomen. Sinds de eerste excel applicatie is onze software en de digitale wereld extreem veranderd. We verwachten dat dit in de toekomst alleen nog maar sneller zal gaan door toepassing van kunstmatige intelligentie, big data en blockchain. We zijn er trots op een bijdrage te kunnen leveren op toepassingen waar uiteindelijk de medewerker gelukkig van wordt.

vraag een demo aan