Beïnvloed de employee experience met een witte haai

We kunnen wel stellen dat Employee Experience hét buzzwoord van deze tijd is. Niet gek als je bedenkt dat in deze aantrekkende markt, goede mensen schaars zijn. Je wilt investeren in je mensen en in je organisatie als geheel. Kortom: de beleving voor je medewerkers zo optimaal mogelijk te maken. Goede ervaringen moeten worden uitvergroot en negatieve ervaringen worden geëlimineerd. Vanuit dit perspectief wordt er veelal gekeken naar werkomgeving, werkgeluk, autonomie, tooling en hoe je als organisatie positieve uitschieters kunt creëren. Allemaal enorm belangrijk natuurlijk, maar wat vaak over het hoofd wordt gezien is de toegevoegde waarde die arbeidsvoorwaarden kunnen bieden op dit gebied.

Beter voor iedereen
Arbeidsvoorwaarden zijn een perfect instrument om positieve ervaringen te creëren voor medewerkers. Mits deze zijn afgestemd op het individu natuurlijk. In onze branche zien we gelukkig dat er steeds meer oog is voor keuzebudgetten. Mooi, want keuze is goed, maar ik ben van mening dat er nog meer uit te halen valt. Ongeveer de helft van de CAO’s kent een keuzebudget. So far, so good. Hierin wordt echter veelal uitgegaan van het meest basale: de medewerker heeft eigenlijk alleen de keus wanneer salariscomponenten worden uitbetaald. In de huidige tijd, met de middelen die we hebben, kan dat echt beter. Beter voor de organisatie en beter voor de medewerker.

Tevreden met eigen keuzes
Het gaat namelijk niet over de manier waarop het keuzebudget wordt aangeboden, maar juist om de keuzes die medewerkers kunnen maken. Op individueel niveau dus. De huidige wet- en regelgeving stelt organisaties juist in staat om de overstap te maken van de ‘standaard’ arbeidsvoorwaarden (zoals fiets, fitness en tablet) naar onderscheidende arbeidsvoorwaarden. En dat is toch wat organisaties in deze tijd willen nastreven? Arbeidsvoorwaarden die bijdragen aan het optimaliseren van de Employee Experience. En indirect aan het aantrekken en behouden van tevreden medewerkers.

Zwemmen met witte haaien óf gewoon op tijd thuis
Voorbeelden van arbeidsvoorwaarden die zowel medewerker als werkgever gelukkig maken heb ik te over. Neem het bedrijf dat werkte volgens de SCRUM-methode. Aan het eind van elke sprint lag er een keuzemenu klaar als bedankje. Medewerkers konden kiezen uit: sneakers, een dagje weg of cash. Natuurlijk mochten ze het geld ook opsparen om het op een eigen moment uit te keren. Die beloning zorgde gegarandeerd voor een enorme shot dopamine. Hét beloningshormoon als onderdeel van de Employee Experience.

Een ander mooi voorbeeld is het aanbieden van een Experience Budget, dat medewerkers de mogelijkheid geeft om de wensen op hun eigen ‘bucketlist’ af te strepen. Of de medewerker nou kiest om te gaan zwemmen met witte haaien in Zuid-Afrika of om te gaan heli-skiën. Een uitzonderlijke en positieve ervaring voor de medewerker die gekoppeld blijft aan de werkgever.

Ten slotte nog een alleenstaande moeder met een tweeling van 8 maanden. Haar auto was kapotgegaan en geld voor een nieuwe was er niet. Na gesprekken tussen de werkgever en haar waarin werd besproken waar ze nou écht behoefte aan had, bleek dit heel eenvoudig: op tijd naar huis kunnen en een bakfiets om de kindjes in te vervoeren. Employee Experience hoeft niet zo moeilijk te zijn. 

Maakbare ervaringen
Mooie voorbeelden van ervaringen die worden ‘gemaakt’ voor de medewerker, maar ook in de dagelijkse praktijk kunnen bijdragen aan de Employee Experience. Arbeidsvoorwaarden die de negatieve ervaringen kunnen verminderen en de positieve ervaringen kunnen versterken. Door in de arbeidsvoorwaarden te laten zien wat de organisatie nastreeft, wordt ook het gesprek tussen managers en medewerkers gestimuleerd. Het geeft hen namelijk meer richting in het zoeken naar oplossingen. Oplossingen die bijdragen aan het geluk van de medewerker en de bedrijfsvoering van de organisatie. Een win-win situatie die wat mij betreft door iedereen meegenomen zou moeten worden in de reis naar de optimale Employee Experience.

vraag een demo aan